Çözümlerde Yaşayın
Marka tescil başvurusu yapmak için vergiye tabi olma zorunluluğu yoktur.
Evet. Bir marka başvurusu iki, üç veya daha fazla sayıda kişi veya şirket adına yapılabilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmemiş olan markanız yasal olarak size ait değildir. Türk Patent ve Marka Kurumu tescil müracaatları başvuru tarihine göre işlem görmekte olduğundan, koruma altına alınmamış marka, hak sahibi tarafından tanıtılmaya çalışıldığı dönemde, başka bir şahıs veya firma tarafından tescil altına alınabilmekte ve bu durumda hak sahibinin yasal yollara müracaat ederek hakkını ispat etmesi gerekmektedir. Böyle bir hak hırsızlık ile karşılaşılması, gerçek hak sahibinin ya markasından vazgeçmesine ya da maddi ve manevi açıdan yıpranmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, bir girişimci veya firma, kullandığı veya kullanacağı markasıyla ilgili hukuki bir sorun yaşamamak için tescil ettirmeli ve markasını yasal koruma altına almalıdır.
Marka sahiplerinin kullanmakta oldukları markalar ile ilgili çok büyük yanılgıya düştükleri bir diğer husus da firmalarına ait ticaret unvanlarıdır. Bir firma veya şahıs, ticaret unvanını marka olarak da kullanabilmektedir. (Örneğin, ABC Ayakkabı Ltd. Şti firmasına ait “ABC Ayakkabı” markası) Ticaret unvanları 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında, markalar ise 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınmış olur. Dolayısıyla, ticaret ünvanlarını aynı zaman da marka olarak kullanan firmaların, bu unvanlarının marka tescili yaptırmaları yararlı olacaktır. Ayrıca, ticaret unvanlarının bir başka şahıs veya firma tarafından marka olarak kullanılmasını engellemek isteyen firmalar da marka tescil işlemi yaptırabilirler.
Markanın tescil kapsamına giren, aynı veya benzeri mal veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli markanın benzerlerini ve karıştırılma ihtimali olan herhangi bir işaretin, tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edecek veya tescilli markanın ayırt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir işaretin izinsiz kullanılması önlenir. Başka bir deyişle, tescil ile koruma altına alınan markaları, tescil alınan sektörden/iş kolundan (emtia) marka sahibi dışında kimse kullanamaz. Tescilli bir marka başkasına devir edilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin ve teminat olarak gösterilebilir.
Markalar;
Web sitemizdeki marka araştırma bölümünü kullanarak markanızın durumunu öğrenebilirsiniz.
Dilerseniz whatsapp hattımızdan danışmanlarımıza marka durumunuzu inceletebilirsiniz.
Başvuru tarihi itibariyle, tüm şartların yerine getirilmesi ve belgelerin eksiksiz olarak TÜRKPATENT’e sunulması halinde, tescil süreci yaklaşık 6-10 aydır. Bir marka başvurusuna itiraz gelmesi durumunda, tescil süreci yaklaşık 12-20 ay gibi bir zaman alacaktır.
Bir işletmeye ait mal veya hizmetleri diğer işletmelerinkinden ayırt edici özelliği bulunmayan, mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak markalar, Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin yapıldığı zamanı gösteren veya malların ve hizmetlerin diğer karakteristik özelliklerini belirten işaret ve adlandırmaları tek başına içeren markalar, Malın özgün doğal yapısından ortaya çıkan şeklini veya bir teknik sonucu elde etmek için zorunlu olan, kendine malın şeklini veya mala asli değerini veren şekli içeren işaretler, Yetkili makamlardan kullanmak için izin alınmamış ve dolayısıyla Paris Sözleşmesinin 2 inci mükerrer 6 ncı maddesine göre reddedilecek markalar, Paris Sözleşmesinin 2 inci mükerrer 6 ncı maddesi kapsamı dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer armalar, amblemler veya nişanları içeren markalar, aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olan markalar, Dini değerleri ve sembolleri içeren markalar, Kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı markalar ve işaretlerin marka olarak tescil edilemez.
Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre, başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar uzatılabilir. Dolayısıyla, tescili alınmış olan bir marka, her 10 yılda bir yenilenmesi koşuluyla sonsuz süre koruma altına alınmış olur. Yenileme talebi, başvuru tarihi dikkate alınarak 10 yıllık periyotlarla yapılmalıdır.
Marka hakkı, aşağıda sayılan nedenlerden birinin gerçekleşmesi halinde sona erer.
Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 (on) yıldır. Bu süre, 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar uzatılabilir. Yenileme talebinin yapılması koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden önceki altı ay içinde gerçekleştirilmelidir. Bu süreye uyulmaması durumunda, yenileme talebi, ek ücret ödenmesi koşuluyla, koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde de yapılabilir. Yenilenmeyen markalar hükümsüz sayılacak ve marka tescil belgesi geçerliliğini kaybedecektir.
Bir marka hangi ülkede tescil edilmişse o ülkenin ulusal sınırları içerisinde koruma altına alınmış olur. Dolayısıyla, Türkiye’de tescili alınmış olan markalar ülkemiz sınırları içerisinde koruma altına alınmış olur. Her ülkenin sınai haklarla ilgili yasaları/kanunları vardır. Bu kapsamda bir marka, ilgili ülkede, o ülkenin yasaları kapsamında korunmaktadır. Bu nedenle, bir firma veya şahıs markasını yurt dışında hangi ülkelerde kullanıyorsa ya da kullanacaksa o ülkelerden de tescili alması yararlı olacaktır.
Tescili alınan bir marka hangi ülkede tescil edilmişse o ülke sınırları içerisinde koruma altına alınmış olur. Örneğin, Türkiye’de tescil edilen bir marka ülkemizin ulusal sınırları içerisinde yasal korumadan yararlanır. Başka bir ifadeyle, marka tescilinden doğan haklar, sadece tescilin yapıldığı ülkede koruma sağlamaktadır. Eğer markanın yurtdışında da korunması isteniyorsa, koruma talep edilen ülkelerde de tescil ettirilmesi gerekmektedir. Tescil talep edilen ülke ofislerine tek tek başvuru yapılabileceği gibi, Madrid Sistemi kullanılarak tek bir başvuru ile birden çok ülkede koruma elde edilebilmesi mümkündür. Yurtdışı marka tescil işlemleri aşağıdaki yollarla yapılabilir :
Avrupa Birliği Markası, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tamamında geçerli olan bir marka türüdür. İnceleme ve tescil sistemleri Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (European Union Intellectual Property Office- EUIPO) tarafından yürütülmektedir. Avrupa Birliği Markası başvuruları, doğrudan Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi’ne, Birliğe üye ülkelerin marka-patent ofislerine ya da Madrid Protokolü çerçevesinde uluslararası büroya yapılabilmektedir. Tescil edilen Avrupa Birliği Markası, sahibine bütün üye ülkelerde geçerli eşit haklar sağlamaktadır. Bu başvuruda Madrid Protokolü’nde olduğu gibi ülke seçimi söz konusu değildir. Başvuru herhangi bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinde reddedilmesi halinde, mevzuat gereği diğer AB üyesi ülkelerde de reddedilmiş sayılacaktır. Bu tür durumlarda, marka başvurusu tüm AB üyesi ülkelerde ulusal başvuruya dönüştürülebilir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türk Patent ve Marka Kurumu ülkemizdeki tek tescil otoritesidir. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 3.kişiler adına işlem yapma yetkisi, sicile kayıtlı olan Resmi Marka ve Patent Vekillerine tanınmıştır. vizyoner.com.tr Kurum nezdinde sicile kayıtlı olan marka ve patent vekilleri tarafından temsil edilmekte olup imza yetkisi bulunmaktadır.
Öncelikle tesciline alınmak istenen markanın hangi ürün/mal kapsamında veya hizmetlerde (iş kolu, faaliyet alanı) kullanılacağı belirlenir. Daha sonra, belirlenen iş kolu ve faaliyet alanı kapsamında tescil edilebilirliği ile ilgili araştırma yapılır. Kanunen bir sakıncası bulunmayan ve araştırması olumlu sonuçlanan markalar için tescil başvuru işlemi yapılır. vizyoner.com.tr, markaların tescil edilebilirliği ile ilgili ücretsiz araştırma raporu düzenlemekte ve marka sahiplerine rapor sunmaktadır.
Tescili talep edilecek markanın, marka vekillik firması tarafından tescil edilebilirliği ile ilgili yapacağı araştırma ve vekil firmanın tecrübesi ve kanaati marka sahipleri için avantaj sağlamaktadır. Marka tescil başvuru işlemi sonrasında ve tüm aşamalarda resmi yazışmalarda (sürenin kanun ve yönetmelik ile belirlenmiş ve sınırlandırılmış olması nedeniyle) hak kayıplarının önlenmesi açısından Kurum siciline kayıtlı marka vekili ile çalışmak marka sahipleri açısında yararlı olacaktır. vizyoner.com.tr 2005 yılından bu yanan alanında uzman vekilleri ve danışmanları ile marka tescil hizmetleri konusunda yeterli birikim, donanım ve tecrübeye sahiptir.
Sicile kaydı olan Marka ve Patent Vekilleri, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde 3.kişiler adına marka başvuru, patent başvurusu, faydalı model başvuru, tasarım başvurusu, ticaret ve coğrafi işaret başvurusu yapma hakkına sahip olan kişilerdir. Marka ve Patent vekilleri sadece başvuru işlemlerini değil, şahıslar veya firmaların Türk Patent ve Marka Kurumu’nda tüm işlemlerinin yürütülmesi işlemlerini de yapar.
Marka ve Patent Vekilliğine hak kazanmak için, lisans mezunu olmak, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun iki yılda bir düzenlediği yazılı ve sözlü vekillik sınavını kazanmak ve Kurum’un vekil siciline kayıt olmak gerekmektedir.
Müseccel Marka; tescil edilmiş ve tescilli olarak korunan marka anlamına gelmektedir.
® işaretinin açılımı "Register" olarak okunmakta ve "Tescillidir" anlamına gelmektedir. Bu işaretin kullanılması yasal olarak zorunlu değildir.
TM işaretinin açılımı "Trade Mark" olarak okunmakta ve "Ticari Marka" anlamına gelmektedir. Tescil başvurusu yapılmış ve henüz tescil edilerek marka tescil belgesine bağlanmamış markalar için kullanılmaktadır. Yasal olarak kullanım zorunluluğu yoktur.
© işaretinin açılımı "Copyright" olarak okunmakta ve "Telif Hakkı" anlamına gelmektedir.
Tescili talep edilecek olan markanın, tescil alınacak olan ürün/mal veya hizmetler kapsamında kanun ve yönetmelikte yer alan mal ve hizmet sınıfları dikkate alınarak, Türkiye genelinde tescil edilebilirliği ile ilgili yapılan araştırmadır. Bir markanın tescil başvurusu yapılmadan önce mutlaka araştırmasının yapılması gerekmektedir.
Müracaatın mutlaka markalı ürün ya da hizmetin kullanımından önce yapılmasına özen gösterilmelidir. Ürünlerde veya sunulan hizmetlerde kullanılan markanın belirli bir tanınmışlığa ulaştıktan sonra karşılaşacağı riskler her zaman dikkate alınmalıdır.
Marka başvurusu için gerekli müracaat evraklarının Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) kayda girdiği tarih, saat ve dakika itibariyle koruma başlamaktadır.
Markanın sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı, marka tescilinin yayım tarihi itibariyle hüküm ifade etmektedir. Marka başvurusunun Bültende yayımlanmasından sonra gerçekleşen ve marka tescilinin ilan edilmesi halinde yasaklanması söz konusu olabilecek fiiller nedeniyle başvuru sahibi, tazminat davası açma hakkına sahiptir. Marka hakkı ihlâl edilen tescilli marka sahibi, adli makamlara başvurup, kanunda öngörülen hukuk veya ceza davalarından birini açabilir.
Markanızın bir başkası tarafından kullanıldığını düşünüyorsanız, başvuracağınız merci, ihtisas Mahkemeleri olarak hizmet veren Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri'dir (FSHHM)". Eğer bulunduğunuz ilde FSHHM yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne başvurmanız gerekir.
Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan ve uygun görülen markalar, tescil edilmek üzere aylık olarak yayımlanan Resmi Markalar Bülteni’nde ilan edilmektedir. Bültenlerde ilan edilen markalar, ilan tarihi itibariyle 2 ay süre ile itirazlara açık tutulur. Marka izlemede, bültenlerde ilan edilen markaların marka sahipleri adına tescilli markalarına benzerlik yönünden karşılaştırılması ve benzerler bulunan markaların tescilinin engellenmesine yönelik çalışma yapılmaktadır.
Müracaat edilen her markayı, tescilli marka sahibi bireysel olarak aylık ilan sistemi ve bültenlerin sürekli takibindeki zorluklar nedeniyle markasının benzerlerini değerlendirmesi mümkün değildir. Aylık olarak yayımlanan resmi markalar bülteninde ilana çıkan benzer veya yakın markalara itiraz edilmediği taktirde, müracaat edilen markanın tescil işlemi gerçekleşecektir. Bu da, gerçek hak sahibi kimselerin mağduriyeti anlamını taşımaktadır. Marka izleme hizmeti alan hak sahipleri tespit edilen benzer markalara zamanında itiraz ederek haklarını korumaya yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. Siz de, vizyoner.com.tr’un marka izleme hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Marka izleme işlemi, izlenecek markanın, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan Resmi Markalar Bülteni'nde ilan edilen markaların aylık olarak karşılaştırılmasıdır. Marka izleme birimimiz, izleme hizmetinde yararlanan firmalarımızın markalarına benzer olarak başvuru yapılan markalar ile ilgili itiraz hakkını kullanmak üzere hak sahibine bildirimi içeren sistemidir. Hak sahibinin itiraz işlemi için talimat vermesi durumunda, markalarla ilgili kanun ve bilimsel görüşler kapsamında itiraz dosyası hazırlanır ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ilgili birimine gönderilir.
Rüçhan Hakkı “öncelik hakkı” anlamına gelmektedir. Herhangi bir sınai hakkın birden fazla ülkede korunması istenirse ilk başvurunun herhangi bir ülkede yapıldığı tarihten itibaren, patentler için 12 ay, marka ve tasarım için 6 ay içinde aynı hak için başvuru yapma olanağı sağlayan bir haktır. Örneğin, Türkiye’de tescil başvurusu yapılmış bir markanın, başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurt dışı tescil başvurusunun yapılması durumunda, Türkiye’de yapılan başvuru rüçhan olarak gösterilebilir. Bu durumda, yurt dışı marka başvuru tarihi Türkiye’deki başvuru tarihi ile aynı olacaktır. (Örnek: “XZY” markası için 20.05.2018 tarihinde Türkiye’de yapılan bir marka başvuru için 20.11.2018 tarihine kadar yurt dışı başvurusu yapılması durumunda, yurt dışı marka tescil başvuru tarihi de değişmeyecek 20.05.2018 tarihi olacaktır.)
Marka sahipleri sicile kayıtlı marka vekillerine vekalet vererek işlemlerinin o vekil tarafından yürütülmesi talebinde bulunabilirler. Marka takibi için düzenlenecek olan vekalette noter onayına gerek yoktur.
Bir marka hangi sınıflar/emtialar (iş kolu, faaliyet alanı) kapsamında tescili alınmışsa o sınıflar kapsamında koruma altına alınmış olur. Dolayısıyla, tescilli bir markanın aynısı için bir başka şahıs veya firmanın yine aynı sınıflar kapsamında başvuru yapması durumunda bu başvuru Kurum tarafından reddedilir ve işlemden kaldırılır. (Örneğin, “XYZ” “markası “inşaat hizmetleri” kapsamında A kişisi adına tescilli olsun, bir başka şahıs veya firmanın “XYZ” “markası için yine “inşaat hizmetleri” kapsamında başvuru yapması durumunda söz konusu başvuru reddedilir ve işlemden kaldırılır.) Bunun tek istinası marka sahibinin, bir başka kişi veya firmaya noter onaylı “muvafakat” vermesidir.
Önceki hak sahipleri, bir başka kişi veya firmalara hak sahibi oldukları markanın başvurusu için noter onaylı muvafakat verebilirler. Bu durumda, söz konusu marka başvurusu reddedilmeyecek ve hak sahibinin muvafakat verdiği kişi ya da firma da aynı markanın tescilini alabilecektir.
Benzer marka başvurularına yapılan itirazlarda, marka başvuru sahipleri, itiraz gerekçesi markanın Türkiye’de en az beş yıldır tescilli olması şartıyla, itiraz sahibinden, markasını tescil almış olduğu mal veya hizmetler bakımından Türkiye’de ciddi biçimde kullanmakta olduğuna kullandığını ispat etmesini talep etme hakkıdır. Dolayısıyla itiraz gerekçesi markaların kullanım ispatına konu olabilmesi için tescil tarihinden itibaren beş yıl geçmiş olması gerekmektedir. Bu bağlamda tescili alınan bir markanın, tescil alınan mal ve hizmetler bakımından kullanımı önem arz etmektedir.
Evet. Tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.
Hâlihazırda markaların iptal talebi yetkili mahkemelere yapılmaktadır. İptal yetkisi, 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre Ocak 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere Türk Patent ve Marka Kurumu’na verilmiştir. Bir başka deyişle, 10 Ocak 2024’ten itibaren markaların iptal talebi mahkemelere değil Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılacaktır.
Bir marka tek başına logo/şekil unsurundan veya kelime unsurundan oluşabilir. Ya da hem logo hem de kelime unsurundan oluşabilir. Bu bağlamda, firmanıza ait markalar, tek başına şekil veya şekil ve kelimeden oluşabilir. Daha somut ifade etmek ve bir örnekle açıklamak gerekirse, ayakkabı ve giyim sektörünün bilinen ve tanınan “Nike” markasının bazı ürünlerinin üzerine sadece tescilli işaretini kullanılırken bazı ürünlerinde ise hem marka adının hem de şekil unsurunun yer aldığı işaretini kullanmaktadır. Dolayısıyla, bir marka, tek başına logo/şekil unusurundan oluşabileceği gibi hem şekil/logo hem de kelime unusurundan oluşabilir. Buna göre, marka tescil başvurularında, tek başına şekil veya kelime ve şekil unsurundan oluşan logonuzunda (Nike örneğinde olduğu gibi) tescili alınmış olur. (Marka adınızı oluşturan kelimeler özel bir yazı karakteri/çizimle tasarlanmışsa, o yazı karakteri/çiziminde tescili alınmış olur.)
Evet, sosyal medyada kullanılan isimlere ve sayfa adlarına marka tescili alınabilmektedir. Örneğin, Facebook fenomeni “Köksal Baba” tescilli bir markadır.
Marka, Kanuna göre sınai mülkiyet haklarından biridir. Bu bağlamda, ürün/mal veya hizmetler kapsamında kullanılan isimlere alınan tescile “marka tescili” denilmektedir. Halk dilinde marka tescil işlemine “isim patenti”, “marka patenti” olarak telaffuz edilmektedir. Oysa, bunun doğru kullanımı “marka tescili”dir. Patent ise, buluşların belgelendirildiği bir sistemdir. Örneğin, bir telefon markasının adını marka tescili alınarak koruma altına alınması gerekirken, bir telefona ait kamera sistemine (buluş içerdiği için) patent belgesi başvurusunun yapılması gerekir.
Sosyal medya hesaplarına “mavi tik” almak için, marka tescil başvuru formunuzu kullanılmaktadır. Ancak, sosyal medya yönetiminin tarafınıza olumlu veya olumsuz ne gibi bir dönüş yapacağı konusunda kesin bir ifade kullanamıyoruz. Bu bağlamda, “mavi tik” almak istediğiniz sosyal medya yönetimine “mavi tik” onayı için marka tescil başvuru formunun yeterli olup olmadığını danışmanız yararlı olacaktır.
Ülkemizde "marka patenti", "isim patenti" ya da "isim tescili" olarak bilinen koruma türünün teorik anlamda tam karşılığı “marka tescili”dir. Marka tescil işlemi, halk dilinde genellikle “marka patenti”, “isim patenti” ya da “isim tescili” olarak telaffuz edilmekte ve bu şekilde bilinmektedir.